Openbare Wifi

Is het gebruik van openbare wifi-netwerken eigenlijk wel veilig? Super handig inloggen zonder gebruikersnaam of wachtwoord of met een wachtwoord dat op het bord staat van het koffietentje waar je zit. Weet jij wat er zou kunnen gebeuren of wat je kunt doen om jezelf te beschermen?

Hackers bootsen netwerk na…
    Als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kunnen hackers de gegevens op je telefoon of computer misbruiken. Met speciale apparatuur maken hackers een netwerk aan met een voor jou bekende netwerknaam (bijvoorbeeld ‘Wifi in de trein’ van de NS). Als je hierop inlogt, kom je op het netwerk van de hacker, in plaats van het netwerk waarvan je dacht gebruik te maken. Ook kan een hacker privacygevoelige websites namaken, zoals die van DigiD of je bank. Dan denk je dat je deze websites bezoekt, maar ben je eigenlijk op de website van een hacker.

… en stelen je gegevens 
Gegevens op je pc of mobiele telefoon kunnen na inloggen op het hackernetwerk uitgelezen worden. Dit kunnen bijvoorbeeld inloggegevens zijn. Volgens de Veiligheidsmonitor (2015) van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waren in 2015 meer dan 850.000 Nederlanders slachtoffer van hacking, variërend van inbraak op een computer of mobiele telefoon tot het inloggen op e-mail- of Facebook-account.

Wees bewust van meekijkwifi’s. Onze tips!

  1. Verzend geen privacygevoelige gegevens via openbare wifi-verbindingen (dus waar geen wachtwoord voor nodig is). Als je inlogt op bijvoorbeeld Facebook, verstuur je ook al je inloggegevens!
  2. Zet automatisch zoeken naar wifi-netwerken uit.
  3. Gebruik een VPN-verbinding. VPN staat voor Virtual Private Network en zorgt door een versleutelde verbinding ervoor dat anderen je niet kunnen afluisteren. Meer informatie over VPN-verbindingen.
  4. Als je 2 wifi-netwerken met dezelfde naam ziet en je verwacht er maar 1, maak dan geen verbinding.
  5. Verbreek de verbinding direct wanneer je merkt dat je voor een betaalde dienst niet hoeft te betalen.
  6. Maak alleen verbinding met draadloze netwerken die voldoende bescherming bieden (WPA2-versleuteling).
  7. Is er geen wifi-netwerk, gebruik dan je mobiele telefoon als internet-hotspot.

Wat je allemaal kunt doen als je meekijkt, zie je hier:

Laatste wijziging op 28 jul 2016