Lees jij de voorwaarden?

Het gebruik van social media is gratis....toch?! Vind jij het oke dat alle gegevens die jij online post worden doorverkocht? Gratis online opslag, gratis e-mailen en gratis op sociale netwerken. Je vult je gegevens in, je klikt na een flinke lap tekst op ‘akkoord’ en je belandt in het digitale schap. Enig idee wat er met jouw gegevens gebeurt?

Online diensten zoals van Facebook, Google en Microsoft zijn vaak gratis te gebruiken. In ruil voor de gratis toegang, geef je echter wel een deel van je privacy op. De diensten mogen bijvoorbeeld je foto’s, je likes, je locatie of de inhoud van je berichten analyseren en gebruiken voor commercieel gewin. Zo kunnen advertenties gepersonaliseerd worden, je foto’s gebruikt worden in reclame-uitingen en kan een deel van je gegevens geanonimiseerd doorverkocht worden aan derden. Hier wordt soms handig gebruik gemaakt van de algemene voorwaarden die vaak niet gelezen worden.

Het zijn niet alleen de gratis diensten van de grote partijen die bij iedereen bekend zijn. Ook websites en apps volgen vaak wat je doet en verzamelen dit in bijvoorbeeld cookies.

Kies bewust voor de diensten die je gebruikt en weet wat je ervoor in ruil teruggeeft.

Verdiep je in Datadealers. Onze tips! 

  1. Lees de voorwaarden of google ‘voorwaarden’ plus de naam van de dienst.
  2. Pas je privacy-instellingen aan in de dienst of app. Hiermee kun je vaak al een deel van het gebruik beperken.
  3. Maak gebruik van de private browsing optie in je browser of stel je browser zo in dat bijvoorbeeld cookies beperkt worden.

 

 

Laatste wijziging op 28 jul 2016