Iedereen kan hacken

Hoe groot is de kans dat ik gehackt wordt en wat kan mij gebeuren? Je let even niet op en plotseling staat er malware op je laptop. Iemand heeft binnen een paar seconden jouw computer besmet en kijkt moeiteloos mee als je bijvoorbeeld internetbankiert.

Criminaliteit zal altijd en overal bestaan, zo ook in de digitale wereld. Het is belangrijk dat je enige kennis hiervan hebt, want de digitale risico's zijn veel groter dan je denkt. Het is namelijk online inmiddels zo eenvoudig en zo wijdverbreid dat je in ieder geval voor enige digitale basisbescherming moet zorgen. Net zoals je de huisdeur op slot draait, als je het huis verlaat. 

Hacken wordt te makkelijk, zegt ook de politie. Je hoeft er zelf weinig verstand van te hebben om te kunnen hacken, maar je kunt gewoon de software of dienstverlening op internet kopen. Dit zorgt ervoor dat iedereen kan hacken, zeker bij gebruikers die zich niet bewust zijn van de gevolgen en onzorgvuldig met hun digitale bescherming omgaan. Zo kunnen jouw gegevens gestolen worden zonder dat je het door hebt. 

Voorkom koffiepauzehacken. Onze tips!

  1. Deel nooit je wachtwoord met iemand anders en schrijf het niet op.
  2. Sluit altijd je computer af als je even wegloopt.
  3. Maak gebruik van sterke en veilige wachtwoorden.
  4. Update je software altijd naar de meest recente versie.
  5. Maak regelmatig back-ups.
  6. Zorg voor een recente virusscanner die op de achtergrond draait.
  7. Klik niet zomaar op links en download niet zomaar bestanden.
Laatste wijziging op 01 nov 2016