Gebruik openbare wifi veilig

Tegenwoordig kun je op steeds meer locaties gebruik maken van openbare wifi-netwerken, betaald dan wel onbetaald. Maar in veel gevallen weet je niet wie het netwerk beheert of wie er nog meer gebruikmaken van dit netwerk. Dit kan leiden tot misbruik.

Wat zijn de risico’s?

Als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kunnen hackers de gegevens op je telefoon of computer misbruiken. Met speciale apparatuur maken hackers een netwerk aan met een voor jou bekende netwerknaam (de SSID, bijvoorbeld ‘Wifi in de trein’ van de NS). Als je hierop inlogt, kom je op het netwerk van de hacker, in plaats van het netwerk waarvan je dacht gebruik te maken. Ook kan een hacker privacygevoelige websites namaken, zoals die van Digi-D of je bank. Dan denk je dat je deze websites bezoekt, maar ben je eigenlijk op de website van een hacker.

Gegevens op je pc of mobiele telefoon kunnen na inloggen op het hackernetwerk uitgelezen worden. Dit kunnen gegevens zijn zoals inloggegevens. Volgens de Veiligheidsmonitor (2013) van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waren in 2013meer dan 850.000 Nederlanders slachtoffer van hacking, variërend van inbraak op een computer of mobiele telefoon tot het inloggen op e-mail- of Facebook-account.

Wat kun je doen?

Deze tips helpen om veiliger om te gaan met openbare wifi-netwerken:

  1. Verzend geen privacygevoelige gegevens via open wifi-verbindingen (dus waar geen wachtwoord voor nodig is). Als je inlogt op bijvoorbeeld Facebook verstuur je ook al je inloggegevens!
  2. Zet automatisch zoeken naar wifi-netwerken uit.
  3. Gebruik een VPN verbinding. VPN staat voor Virtual Private Network en kan via het internet op een beveiligde manier twee netwerken met elkaar verbinden of een computer met het netwerk verbinden. Meer informatie over VP verbindingen.
  4. Als je 2 wifi-netwerken met dezelfde naam ziet en je verwacht er maar 1, maak dan geen verbinding.
  5. Verbreek de verbinding direct wanneer je merkt dat je voor een betaalde dienst niet hoeft te betalen.
  6. Maak alleen verbinding met draadloze netwerken die voldoende bescherming bieden (WPA2-versleuteling).
  7. Is er geen wifi-netwerk, gebruik dan je mobiele telefoon als internethotspot.

Meer informatie

 

Laatste wijziging op 03 feb 2016