USB-Stick Beveiliging

Het gebruik van USB-Sticks is de afgelopen jaren explosief gestegen. Dit komt doordat men steeds meer de behoefte heeft om gegevens op ieder willekeurig moment uit te wisselen. Ga maar bij je zelf na of je in een dergelijke situatie herkent; je bent bij een vriend en hij heeft foto's van dat leuke feest van vorige week. Dus zet hij ze op je (onbeveiligde) USB-stick. Handig toch?

Nu zijn foto's vaak relatief onschuldige gegevens, maar zodra het om werkstukken, wachtwoorden, persoonsgegevens of bedrijfsdata gaat is een goed beveiligde USB-stick echt een must!
Ongetwijfeld ben je dan ook niet blij indien blijkt dat jouw werkstuk door iemand anders ingeleverd is, je privé foto's op dubieuze websites verschijnen of bedrijfsgeheimen bij een concurrent terecht komen. Want dat kan dus gebeuren als je een onbeveiligde USB-stick verliest.

Het beveiligen van een USB-Stick hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn.  TrueCrypt en FreeOTFE  zijn gratis programma's die kunnen worden gebruikt om een USB-Stick te versleutelen en alleen toegang te verlenen als het juiste wachtwoord ingevuld is. Ook kun je speciale USB-Sticks kopen die zichzelf versleutelen zoals de IronKey en de Kingston DataTraveler Vault en waar je dus helemaal geen omkijken naar hebt. Deze zijn wel een stuk duurder dan normale USB-Sticks.